PODRĘCZNIK ROBAKOŻERCY, prof. Łukasz Łuczaj
Format A5, stron 96, oprawa miękka
Cena: 18 zł
Książka jest przewodnikiem po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców Polski i krajów ościennych
Książka jest pierwszym w Polsce przewodnikiem kulinarnym po mało znanym świecie jadalnych bezkręgowców. Pewien pilot strącony podczas wojny w Jugosławii przeżył wiele dni na wrogim terytorium, jak sam powiedział, dzięki znajomości jadalnych owadów i robaków.
Z przewodnika tego dowiesz się m.in.
jak polować na koniki polne
czy można jeść mrówki
że w Rumunii jedzono chrabąszcze
jak przyrządzić ślimaki
czy nie zatrujesz się gąsienicą
które chrząszcze zwiększają przyjemność z seksu
i jakie to może mieć konsekwencje
czy dzieci mogą jeść dżdżownice
jak należy polować na osy z odkurzaczem
które stonogi smakują najlepiej
dlaczego cesarz Hirochito jadł głównie osy
jak smakują wszy
i które larwy much jada się w Chinach
Autor książki, dr Łukasz Łuczaj, jest przyrodnikiem, który od kilku lat prowadzi eksperymenty nad zapomnianymi składnikami naszej diety, takimi jak dzikie rośliny i bezkręgowce. Organizuje też warsztaty prehistorycznych technik zdobywania i przyrządzania pożywienia.