DZIKA KUCHNIA, prof. Łukasz Łuczaj

dzika-kuchnia

Format 190 mm x 250 mm, stron 320, oprawa twarda

Cena: 70 zł

Przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski.

Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.

Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny,
a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znalazło się sto kilkadziesiąt przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.


Zamówienia można składać: rysialucz@interia.pl lub adir1@poczta.wp.pl

Prosimy podać telefon kontaktowy dla doręczyciela oraz mail do kontaktu z dostawcą. 
Zamówienia realizujemy po dokonaniu przedpłaty na konto "CHEMIGRAFII" 38-400 Krosno, ul. Białobrzeska 74
nr 28 2030 0045 1110 0000 0024 5690 lub wysyłka za pobraniem.
Koszty wysyłki (Kurier - 13 zł, za pobraniem 16 zł)